Apotheek Belgie
#1 Apotheek in België
Telefoon in België:
Internationale telefoon:
Uw winkelwagen
€ 0.00

Candida balanitis of schimmelinfectie aan de penis, behandeling met zalf

Een schimmelinfectie die optreedt in de vagina is welbekend. Ook mannen kunnen een schimmelinfectie aan hun geslachtsorgaan oplopen, evenwel veel minder courant. Dat heet candida balanitis (candidiasis). Deze genitale schimmel is vervelend. Niemand pronkt er graag mee en ze is seksueel overdraagbaar (maar niet altijd). Let wel: candida balanitis is geen SOA omdat de infectie zich op het geslachtsdeel van de man bevindt.

Candida balanitis is een ontsteking van de eikel

De moeilijke benaming komt eigenlijk neer op een ontsteking van de eikel en het slijmvlies dat deze eikel zijn glans geeft. Is de voorhuid ook langs de binnenkant aangetast, dan is het balanoposthitis. Besneden mannen kunnen uiteraard geen candida balanoposthitis krijgen. Candida is niets minder dan een gist dat natuurlijk aanwezig is in het lichaam en zich, zoals alle schimmels, graag ophoudt op warme en vochtige plaatsen. Door de veelheid aan andere bacteriën kan het zich niet ontwikkelen maar als de huishouding van het lichaam verstoord is, krijgt de gist de kans te woekeren en veroorzaakt ze infecties, zowel bij de man als de vrouw.

Slechte hygiëne mogelijke oorzaak balanitis aan penis

Mannen met een gistbesmetting voelen schroom om te bekennen dat ze deze infectie hebben. Schimmels worden vaak in verband gebracht met slechte intieme hygiëne en niemand wil verweten worden een viespeuk te zijn, zeker niet als het over zijn geslachtsorgaan gaat. 

Gerelateerd artikel: Natuurlijke Viagra voor mannen kopen in een Belgische online Apotheek

Zich onderaan niet reinigen of niet regelmatig douchen is inderdaad een mogelijke oorzaak maar er zijn nog: geparfumeerde douchegel, overgewicht, te veel suiker eten, condooms met glijmiddel gebruiken, antibiotica, antidepressiva of zware ontstekingsremmers slikken, een chemokuur ondergaan of zaaddodende middelen gebruiken.

Balanitis vraagt een behandeling met zalf

Candida balanitis is eenvoudig te behandelen met een antischimmel zalf (clotrimazole, Lotrimin, Mycelex, miconazole) die men thuis zeven tot tien dagen aanbrengt. Deze crème kan je zonder recept kopen of online bestellen maar het is toch aan te raden even bij de huisarts langs te gaan om het risico op bijwerkingen omwille van verkeerd gebruik te beperken. Is na tien dagen de schimmel nog niet verdwenen, dan zal de geneesheer antibiotica capsules (amoxicilline, erytromycine of claritromycine) voorschrijven voor oraal gebruik. Als je het als koppel allebei hebt zitten, moeten jullie tegelijkertijd een behandeling volgen om te vermijden dat jullie elkaar gaan herinfecteren.

Citroen en peterselie zijn overigens zeer goede schimmelbestrijders.

Wat als je een schimmelinfectie aan de penis niet verzorgt?

Een schimmelinfectie kan altijd uit zichzelf verdwijnen. Je herkent deze gistbesmetting aan witte schilferige plekjes op de eikel of de voorhuid. Die eikel zal rood zien. Als je wil plassen of vrijen ervaar je een branderig, irriterend gevoel. De voorhuid ruikt onaangenaam en vertoont een klonterige afscheiding. Daarbuiten jeukt de eikel of de hele penis. Het kan dus zijn dat de weerstand van je lichaam de schimmel zelf bestrijdt maar doet het dat niet dan kan ze uitbreiden naar de balzak en de binnenkant van de dijen en de billen. In zeldzame gevallen wordt de voorhuid terugtrekken moeilijk en vernauwt de urinebuis.

Laatste tips

Candida balanitis voorkom je door gezond te eten, geen nauwe, vochtige kleding te dragen en bij geslachtsgemeenschap steeds een condoom te gebruiken.

Mijn account