Apotheek Belgie
#1 Apotheek in België
Telefoon in België:
Internationale telefoon:
Uw winkelwagen
€ 0.00

Penopauze en mannelijk gedrag. Betekenis, symptomen, tests en kenmerken

Halverwege de veertig zou de man in de penopauze komen, ook wel de andropauze genoemd. Zijn wereld staat op zijn kop doordat het testosterongehalte daalt en hij gedraagt zich anders. Al is deze overgang bij mannen niet zo wetenschappelijk bewezen als die bij vrouwen. Bestaat hij nu of niet? Wat is de betekenis van penopauze? Hoe reageer je als partner op deze plotse instabiliteit van de man?

De penopauze verandert het gedrag

Een vijftiger die zijn haar blondeert en rondtoert in een veel te dure sportwagen, liefst nog een cabrio zodat zijn haarimplantaten wapperen in de wind. Weer één in zijn midlifecrisis denk je dan. Vrouwen doen vaak nogal lacherig over mannen met typische midlifesymptomen. Ze gedragen zich als een adolescent maar zitten gevangen in een oud lijf. 

Gerelateerd artikel: Generieke Cialis (Tadalafil) 2.5-60 mg: voordelig online kopen in België

Alleen beseffen ze zelf niet dat hun opvallend gedrag te maken heeft met de veranderingen in hun lichaam. In zijn ogen is er niets aan de hand maar heeft hij nood aan avonturen en ontdekkingen.

De penopauze en zijn wetenschappelijke betekenis

In de penopauze neemt het mannelijk hormoon, de testosteron, af. De spieren worden omgezet in vet, de geslachtsdrift vermindert en de erecties zijn niet meer zo hard als bij twintigers. De hormoonspiegel stabiliseert. Dit wil zeggen dat er geen seksuele topmomenten meer zijn maar dat die eerder constant blijven. Bij jonge viriele mannen zijn lenteochtenden de beste momenten voor een vrijpartij omdat hun hormonen nog hevig schommelen en afhankelijke zijn van de seizoenen. De gezondheid van oudere mannen reageert vaak op weersveranderingen en een erectie is vaak slecht. Een belangrijk kenmerk van de penopauze: er is geen tijdreferentie, de aandoening kan op verschillende leeftijden voorkomen (in tegenstelling tot de menopauze).

De penopauze heeft symptomen die wijzen op vervrouwelijking

Omdat de balans tussen de hoeveelheid oestrogeen en testosteron uit evenwicht is, vervrouwelijkt de man. Zo kan hij beginnende borsten krijgen en vormt zich vet op vrouwelijke zones zoals de buik en de heupen. Net zoals vrouwen in hun menopauze is ook bij mannen de kans om osteoporose te krijgen, groter.

De penopauze kan de man in een depressie storten

Testosteron is een gelukshormoon. De productie ervan doet je bruisen van energie, geeft je levenslust en draagt mee tot een positief wereldbeeld. Als dit plots wegvalt, hakt het zwaar in op de positieve ingesteldheid. Zeker als ook nog eens de seksuele drift verzwakt en een erectie krijgen, moeilijker wordt. 

Gerelateerd artikel: Kamagra 100mg pillen: zonder voorschrift online kopen in de Belgische Apotheek

Door de vaak gesloten houding en het gebrek aan communicatie over het onderwerp kan een depressie beginnen broeden. Aanvaarden dat je lichaam niet hetzelfde blijft voor eeuwig, is een belangrijke stap tegen opkomende neerslachtigheid.

Penopauze: doe de test

Online kan iedereen het hormoontekort bij zichzelf of bij zijn mannelijke partner testen. Deze zelftest is in nog geen vijf minuten ingevuld en stelt zeven vragen over onder andere toenemende slapeloosheid, vermoeidheid, spierpijn, overmatig zweten, lichamelijke uitputting en afname van de spierkracht.

De penopauze vertoont specifieke kenmerken bij overgewicht

Overgewicht versnelt het proces. Bij liefst tien tot vijftien procent van de mannen is hun overhangende dikke buik de echte oorzaak van de testosterondaling en de typische symptomen die dat met zich meebrengt. Testosteron inspuiten is een manier om de klachten tegen te gaan maar nog beter is de levensstijl omgooien. Op dieet gaan dus en sporten.

Mijn account