Apotheek Belgie
#1 Apotheek in België
Telefoon in België:
Internationale telefoon:
Uw winkelwagen
€ 0.00

Te snel klaarkomen (premature ejaculatie) bij mannen: oorzaken en hoe voorkomen

Te snel klaarkomen zet een flinke domper op de pret. Als het gestadig voorvalt, kan het verdeeldheid ontketenen want één van de partners blijft op zijn honger zitten. Het liefdesspel is te vlug voorbij en de sfeer verziekt. Gevoelens van teleurstelling halen op den duur de bovenhand. Op lange termijn kan premature ejaculatie (PE) leiden tot een relatiebreuk als men niet ingrijpt. Want een behandeling bestaat wel degelijk.

Wat bedoelt men met te snel klaarkomen?

Wanneer is te snel klaarkomen effectief te rap? Als de levenspartner moeite heeft om een orgasme te krijgen is het vlug ‘te snel’. In de medische wereld spreekt men van premature ejaculatie als een vent klaarkomt voor of onmiddellijk nadat hij de penis heeft ingebracht in de schede, minder dan een minuut. De modale duurtijd voor de vent tot een orgasme komt, bedraagt tussen drie en zeven minuten aldus seksuologen. 

Gerelateerd artikel: Levitra 20mg erectiepil zonder voorschrift aan de laagste prijs in België

Ben je een perfectionist, dan mag je langer van jetje geven. Het ideale tijdsspanne van de penetratie ligt tussen 7 en 13 minuten. Test met de PEDT of Premature Ejaculation Diagnostic Tool of je last hebt van vroegtijdig klaarkomen.

Wat zijn de gevolgen van premature ejaculatie of vroegtijdige zaadlozing?

De gevolgen zijn niet te onderschatten. Omdat er een groot taboe op rust, ligt openlijk converseren over dit thema moeilijk. Het vergroot het onbegrip bij de wederhelft. Het is immers een verkeerd idee dat te vlug een orgasme beleven een vorm van egoïsme is. Wie eraan lijdt, kan overhaaste zaadlozing niet tegenhouden. Het is vergelijkbaar met niezen. Hoewel verwacht, is de nies onvermijdelijk.

Te snel klaarkomen niet alleen een probleem bij de man

Dat te snel klaarkomen alleen gebeurt bij de heer is een misvatting. Uit een Portugees onderzoek bij 510 vrouwen tussen 18 en 45 jaar blijkt dat 3 procent dezelfde symptomen vertoont als die van PE. Dat wil zeggen dat deze vrouwen vroeger een climax beleefden dan ze verlangden, dat ze geen heerschappij over het hoogtepunt hadden en dat dit gebrek leidde tot strubbelingen in de relatie. 1 op 10 vrouwen geeft toe sneller klaar te komen dan gewenst.

Oorzaken van vroegtijdige ejaculatie

Er zijn drie oorzaken van vroegtijdige ejaculatie. Het voorhuidbandje dat de eikel deels bedekt is te kort. Het is net door de eikel te bedekken, dat zaadlozing kan uitgesteld worden. Zaadlozing uitstellen is in feite tegennatuurlijk omdat ejaculatie een reflex is. 

Gerelateerd artikel: Sildenafil Generiek 50-100mg: goedkoop kopen in België zonder voorschrift

Vroegtijdig klaarkomen duikt op vanaf de eerste seksuele verrichtingen. Ontstaat het wanneer de kerel een actief seksleven heeft, dan zijn de oorzaken psychisch: vluchtig wisselende sekspartners of een slechte relatie bijvoorbeeld. In zeldzame gevallen is de oorzaak erfelijk.

Verschillende manieren om vroegtijdige zaadlozing te voorkomen

Vroegtijdige zaadlozing voorkomen is mogelijk maar dan moet de stoornis in eerste instantie bespreekbaar zijn. Zo bestaan er oefeningen die zich richten op de buikademhaling en de bekkenbodemspieren. De patiënt leert hiermee de ejaculatie onder controle te houden. Deze lichamelijke training bij een kinesist verlopen in combinatie met een psychologische aanpak. Een psycholoog helpt de man om de gedachten bij seksuele betrekkingen te controleren.

Er zijn verdovende crèmes en sprays op de markt die de penis verdoven en snelle zaadlozing verhinderen. Een bijwerking hiervan is dat het de vulva eveneens verdooft waardoor de lust verdwijnt. Antidepressiva zijn een hulpmiddel. Dapoxetine is het enige geneesmiddel dat geregistreerd staat om vroegtijdige zaadlozing te bestrijden. Sommige selectieve serotonine heropname remmers zoals sertraline (Zoloft), paroxetine (Paxil) of fluoxetine (Prozac) kunnen off-label worden voorgeschreven.

Mijn account