Apotheek Belgie
#1 Apotheek in België
Telefoon in België:
Internationale telefoon:
Uw winkelwagen
€ 0.00

Vergrote prostaat (hypertrofie): symptomen, behandeling en ontlasting ophouden

Wanneer de man veroudert, kan een vergrote prostaat geschieden. Dit wordt ook wel prostaathypertrofie genoemd. Een synoniem daarvoor is benige prostaathyperplasie (BPH). Deze aandoening is onschuldig en heeft in de verste verte niets te maken met prostaatkanker. Wat is nu de prostaat? Dat is een klier die zaadvloeistof produceert en zich bevindt onder de blaas. Door de testosteron en dihydrotestosteron (een bijproduct van testosteronconversie) blijft de prostaat levenslang groeien. Omdat over de ziekte nog weinig geweten is, gaan we in deze blogpost dieper in op de klachten, de indicaties en de behandeling van de goedaardige prostaatvergroting.

Veel misverstanden over de vergrote prostaat

Onbekend maakt onbemind en de wildste sprookjes over een prostaatvergroting worden rondgestrooid. Zo zou een grote prostaat de waarschijnlijkheid op de aandoening vergroten. Onwaar, de grootte heeft geen invloed. Ook is het doelloos je te spoeden naar de uroloog als prioritair contact bij ongemakken. De huisarts kan je evengoed examineren. Onmiddellijk medicijnen slikken, is te mijden. Een gezonde levensstijl kan de kwaal verhelpen. Een prostaatzadel op de fiets heeft alleen nut als de prostaat helemaal is verwijderd.

Wanneer de vergrote prostaat klachten veroorzaakt

Het geluk bij het ongeluk bij deze aandoening is dat mannen snel een geneesheer raadplegen van zodra prostaatklachten zich voordoen, dit omdat ze aanstonds denken aan prostaatkanker. Veelal lijden ze aan plasklachten. Dit wil zeggen dat het plassen pijn doet, de plasstraal verzwakt, het urineren moeilijker gaat en men vaker naar het toilet moet. 

Gerelateerd artikel: Koop Kamagra Oral Jelly 100mg snel zonder voorschrift in de online Apotheek

Wat vaak samenhangt met prostaatklachten zijn erectiestoornissen. Toch is het niet nodig om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Pas wanneer de klachten erger worden, de man ook bloed verliest bij het urineren en de pijn toeneemt, is het aan te raden op consultatie bij de huisarts te gaan.

Hoe ontlasting techniek ophouden kan helpen bij een vergrote prostaat

Een heelkundige ingreep is het allerlaatste redmiddel als remedie tegen een goedaardige prostaatvergroting. Allerlei kleine middeltjes kunnen het probleem verhelpen net zoals kleine dingen het gebrek kunnen veroorzaken: stress bijvoorbeeld uit zich in hoofdpijn maar irriteert eveneens de urinebuis, de prostaat en de teelballen. Het kan zelfs de bekkenbodemspieren overspannen. De ontlasting even ophouden is een trucje dat helpt.

Een vergrote prostaat vraagt een natuurlijke behandeling

Agressieve medicatie is onnodig om een vergrote prostaat te behandelen. Gezonde voedingsmiddelen zoals sojaproducten rijk aan iso-flavonen, het mineraal zink en oliën zijn goed voor de prostaat. Mannen uit Azië en de mediterraanse regio's hebben een gezondere prostaat dan die uit de Westerse gebieden zoals Europa en het noorden van Amerika. Dat blijkt uit een onderzoek van ENSA Scientific Advisory Committee. Is medicatie toch aangewezen, dan zal de arts alfa-blokkers en 5-alfa-reductaseremmers voorschrijven die de plasklachten verminderen. Tadalafil (Cialis) in lage doses is ook een goede optie. Volgens K. Hatzimouratidis (Therapeutic Advances in Urology, 2014) heeft het minder bijwerkingen. Het kan tegelijkertijd ED en LUTS (symptomen van de lagere urinewegen) behandelen.

Bij welke symptomen van een vergrote prostaat is een operatie noodzakelijk?

Blijven de klachten aanhouden ondanks een gezondere levensstijl en het gebruik van geneesmiddelen dat zijn twee ingrepen mogelijk: ofwel voeren chirurgen een TURP operatie uit, ofwel ondergaat de patiënt een laserbehandeling. Het nadeel van de operatie is dat er complicaties kunnen ontstaan zoals bloedingen, die amper voorkomen bij de laserbehandeling. Er bestaat HoLEP die de prostaatkwabben ‘uitpelt’ en Green Light die het prostaatweefsel verdampt.

Mijn account