Apotheek Belgie
#1 Apotheek in België
Telefoon in België:
Internationale telefoon:
Uw winkelwagen
€ 0.00

Ziekte van Peyronie of kromme penis. Symptomen en nieuwe behandeling

Kromme penis verdwijnt meestal 

Een relatief onbekende afwijking is de ziekte van Peyronie, in de volksmond omschreven als 'kromme lul'. Bij deze aandoening gaat de penis in stijve positie horizontaal of verticaal scheef staan. Het gevolg daarvan is dat zowel de duur als de kwaliteit van de erectie niet opperbest is. Dat kan leiden tot relatieproblemen. Het goede nieuws is dat de ziekte van Peyronie normaliter uit zichzelf voorbijgaat. Indien niet, zijn er enkele behandelingen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Peyronie?

Wat is er nu net aan de hand wanneer het geslachtsdeel krom trekt? Symptomen zijn eenvoudig te bepalen en te herkennen. Bij de ziekte van Peyronie zal het bindweefsel in het orgaan verdikken. Zo vormt zich een rare knobbel die soms paniek veroorzaakt omdat men de link legt met prostaatkanker. Maar dit gezwel is niet kwaadaardig. Wel is ze de oorzaak van de scheeftrekking. 

Gerelateerd artikel: Super Kamagra 100mg bestellen: zonder voorschrift online kopen in België

Als deze kromming pijn doet en je een verharding voelt in de wand bestaat de mogelijkheid dat je een symptoom hebt van de ziekte van Peyronie. Symptomen zijn eenvoudig te herkennen. De stoornis vertoont zich over het algemeen bij 40- tot 60-jarige venten. Eén man op duizend lijdt aan deze kwaal.

Hoe kan men deze afwijking oplopen?

Er zijn verschillende factoren:

  • Erfelijkheid: in sommige families komt het gebrek veelvuldiger voor maar deze gevallen zijn zeldzaam.
  • Ongeval: wanneer het lid gebogen wordt op het moment dat het stijf staat of wanneer men injecteert in de pens.
  • Diabetes mellitus: mensen die lijden aan suikerziekte.
  • Een hoge bloeddruk of verstoring van de bloedsomloop.

Hoe de ziekte van Peyronie genezen?

Meestal geneest de aandoening en is een geneeskundige ingreep nutteloos. Van belang is wel om het probleemgeval binnen een verhouding bespreekbaar te maken en houden. De ziekte van Peyronie kan de intimiteit en seks verslechteren. Wie eraan lijdt, voelt zich onwennig kan een depressie ontwikkelen.

Wat als een kromme penis niet vanzelf verdwijnt?

Hoewel er geen consensus bestaat, zijn er ingrepen die soms helpen. Sinds enige tijd wordt bijvoorbeeld een niersteenvergruizer gebruikt die een shock teweegbrengt. Deze laagintensieve shockbehandeling reduceert de pijn en voorkomt vormafwijking. Helaas zijn er minstens drie sessies nodig om de patiënt te genezen en is deze behandeling zeer pijnlijk. Dit is de zogenaamde radiotherapie. Andere mechanische apparaten die worden gebruikt om de ziekte te behandelen, zijn radiotherapie met lage doses en machines op basis van vacuüm.

Nieuwe behandeling voor ziekte van Peyronie

Het medicijn dat in Europa en in de Verenigde Staten erkend is als hedendaagse remedie luistert naar de ingewikkelde naam collagenase clostridium histolyticum (CCH, Xiaflex/Xiapex). Dit nieuw medicijn is bestemd voor patiënten met een kromming van ten minste 30 graden. 

Volgens onderzoek van de Italiaanse wetenschappers M. Capece, A. Cocci, G. Russo et al. (Andrology, 2018), volstaan drie sessies met inspuitingen om deugdelijke resultaten te behalen. Andere geneeswijzen met vitamine E kunnen een oplossing bieden bij sommige patiënten maar zijn Europees niet erkend en niet het aangewezen middel.

Kan een operatie de oplossing zijn om een kromme lul recht te trekken?

In uitzonderlijke gevallen zullen artsen overgaan tot een chirurgische ingreep. Dit is het ultieme redmiddel en wordt alleen uitgevoerd als de zeer blijft. Als het lid krom is maar het fysieke leed verdwenen is, is een operatie niet nodig en zelfs te mijden. Om de kwaliteit van de erectie te verbeteren zijn minder ingrijpende therapieën voor handen zoals medicatie en auto-injecties.

Een kromme lul klinkt erger dan het is en verdwijnt hoofdzakelijk vanzelf. Uit onderzoek blijkt dat, hoewel de kromme stand van een geslachtsdeel grotendeels blijft na een geneesmethode, 70 procent van de vrouwelijke sekspartners te kennen geeft een beter seksleven te hebben en 57 procent beweert dat het de relatie in het algemeen verbetert.

Mijn account